Ponderea produselor alimentare de bază provenite din România în totalul vânzărilor magazinelor, între 2009 şi 2012, s-a redus la toate categoriile, excepţie făcând carnea de porc, cele mai mari creşteri ale importurilor fiind înregistrate la lapte şi ulei.
"La nivelul produselor alimentare de bază, selecţionate de către Consiliul Concurenţei, raportul dintre produsele naţionale şi cele provenite din import continuă să fie unul supraunitar. Cu toate acestea, cu excepţia cărnii de porc, pentru toate celelate categorii de produse prezentate în graficul 4.2, produsele din import câştigă teren. Laptele dulce de consum şi uleiul de floarea soarelui au înregistrat cele mai mari modificări în această direcţie, în perioada analizată", se arată într-un raport al autorităţii de concurenţă.
Analiza Consiliului Concurenţei arată că majoritatea produselor importate din categoriile selectate provin, ca şi în perioada anterioară, din ţări ale Uniunii Europene. Totodată, situaţia este în continuare diferită pe segmentul de legume-fructe, acolo unde produsele provin preponderent de la furnizori externi, din considerente legate de preţ şi de deficienţele existente la nivelul producţiei autohtone.
CITEŞTE ŞI Cât costă acelaşi coş de produse la Carrefour, Auchan, Mega Image, Billa, Cora şi Real
"În perioada 2011/2012, deşi pe anumite categorii de produse se observă o creştere a ponderii produselor autohtone pe rafturile marilor retaileri în majoritatea cazurilor se înregistrează scăderi. În ceea ce priveşte structura importurilor, situaţia diferă faţă de categoria produselor de bază, unde majoritatea produselor proveneau din UE", precizează sursa citată.
Produsele analizate au fost laptele dulce de consum, ouăle de gaină, carnea de porc, carnea de pasăre, uleiul de floarea soarelui, pâinea, mezelurile şi vinul. Dacă în aceste cazuri consumul din magazi