În prezent, autorităţile administraţiei publice locale pot stabili cote adiţionale la impozitele şi taxele locale faţă de nivelurile aprobate de Guvern doar până la 20%, limită-maximă calculată fără discriminare atât în cazul persoanelor fizice, cât şi în cazul persoanelor juridice.
Numai pentru firme rămâne limită de impozitare
Guvernul va schimba însă Codul Fiscal şi va introduce o nouă prevedere, prin care acest plafon maxim, de 20%, până la care pot fi majorate suplimentar impozitele şi taxele locale, va fi menţinut doar pentru firme.
Cu alte cuvinte, aleşii locali au undă verde de la Guvern să majoreze, după cum vor, impozitele şi taxele locale pentru persoanele fizice. Şi în 2012, Guvernul a dat liber primăriilor să crească nivelul taxelor locale, însă edilii braşoveni au luat decizia să nu o facă găsind o portiţă legislativă. Impozitele şi taxele locale au rămas la acelaşi cuantum încă din anul 2009, la începutul acestui an, aleşii locali fiind de acord ca dările să rămână la acelaşi nivel ca în 2012.
Singura modificare fiind făcută doar asupra textului hotărârii, astfel ca scriptele să corespundă solicitării Guvernului. Astfel, în noua hotărâre de Consiliu Local a fost inclus articolul din Ordonanţa de Guvern 1309/2012, care prevede indexarea taxelor şi impozitelor locale cu 16,05% pe acest an, dar, totodată, a fost redusă cota adiţională prevăzută conform articolului 287 din Codul Fiscal, de la pragul maximal de 20% la doar 3,4%.
Primăria va face unele simulări de calcul
Edilii braşoveni ne-au declarat că, deocamdată, nu se pot pronunţa în privinţa unei majorări a taxelor şi impozitelor locale pentru anul viitor, până nu vor vedea „bânegru pe alb” decizia Guvernului.
„În momentul în care actul normativ va intra în vigoare, vom face şi noi nişte simulări şi după aceea vom înainta o propunere Consiliului Local, care să f