”Dimitrie Gusti afirma că cea mai înaltă datorie etică a cuiva este să devină o personalitate. Iar domnul profesor prin tenacitatea și performanțele dumnealui a atins acest deziderat. Este o personalitate publică, dobândindu-și acest statut prin străduință, insistență și pasiune pentru tot ceea ce a facut”, a dat citire conf. dr. Horațiu Suciu unui Laudatio dedicat prof dr. Radu Deac, înainte de decernarea titlului de cetățean de onoare al munciipiului Sighișoara.
În 2013, această distincție i-a fost acordată fostului primar al municipiului Sighișoara, ing. Constantin Ștefănescu, și prof. dr. Radu Deac. ”Este cea mai înaltă distincție care se poate acorda de către Consiliu Local, de către municipiu unor persoane cu activități deosebite în activitatea orașului”, a afirmat Dorin Dăneșan, primarul municipiului Sighișoara.
În urmă cu cinci decenii o poezie…în 2013 cuvinte de laudă
Prof. dr. Radu Deac și ing. Constantin Ștefănescu au primit cheia municipiului Sighișoara în deschiderea spectacolului ”Traviata”, în regia lui Marcel Stănciucu, organizat de Colegiul Național Mircea Eliade în data de 5 noiembrie în Sala Mihai Eminescu.”Acum 56 de ani, exact pe această scenă, participam la o manifestare culturală în care, copil fiind, spuneam o poezie…acum spun cuvinte de admirație pentru orașul în care am crescut și m-am format. Este o onoare la care să spun sincer nu am visat niciodată, a fost o surpriză deosebită când am aflat acest lucru. Sighișoara este orașul copilăriei mele. Deși am trecut aproape săptămânal în ultimii 50 ani, mergând spre București, destul de rar am apucat să mă opresc și să admir tot ceea ce iubeam în tinerețe”, a început să povestească prof.dr. Radu Deac.
Un regret…dar visele nu se opresc
Aportul prof. dr. Deac la dezvoltarea sistemului medical românesc nu poate fi cuantificat, a