Proiectul de buget pentru 2014 nu aduce nicio speranță de bunăstare.În plus, este mai departe ca oricând atât de oferta economică a social-democrației lui Victor Ponta, cât mai ales de cea a liberalismului lui Crin Antonescu.
În primul rând, viitoarele taxe și impozite vor anula aproape în totalitate palidele amprente socialiste pe care Victor Ponta a încercat să le dea bugetului: un plus de 3,7% la punctul de pensie, creșterea salariului minim la 900 de lei și o promisiune de majorare a veniturilor profesorilor debutanți și medicilor rezidenți, condiționatăînsă de posibilitățile bugetare.
Dar toate acestea riscăsă nu însemne aproape nimic în buzunare, pentru că schimbarea modului de calcul al accizelor în funcție de inflație și adăugarea uneia noi în prețul carburanților vor aduce scumpiri inerente care vor eroda din nou nivelul de trai. Deja producătorii se gândesc să crească prețurile la carne cu 10%, la legume cu 3% șI la lapte cu 2%.
Că bugetul pe 2014 nu are nicio legătură cu social-democrația pe care o clamează reprezentanții PSD reiese tocmai din faptul că majorarea accizelor și introducerea taxei pe stâlpii de „electricitate” îi va lovi pe toți, și pe bogați, dar mai ales pe săraci. Victor Ponta a aruncat la gunoi „distribuția echitabilă a avuției naționale” și a înlocuit-o cu „niciun buzunar nu e prea mic pentru nevoile Guvernului”. Iar acestea vor deveni din ceîn ce mai stringente odată cu apropierea anului electoral.
Despre amprenta liberalismului în bugetul pentru 2014 ar fi mai multe de râs decât de spus. PNL nu a reușit să introducă nimic concret pentru mediul de business. Atât ministrul liberal al Finanțelor, Daniel Chițoiu, cât și președintele partidului, Crin Antonescu, au început să devină agasanți vorbind despre iminenta reducere a contribuției la asigurările sociale, cea mai așteptată măsură a momentului de către oa