Economia României este în creştere. O arată cifrele Institutului Naţional de Statistică. Taxele, cu excepţia TVA-ului la pâine, nu au fost micşorate. Cu toate acestea, în visteria ţării s-au strâns cu aproape 4 miliarde de lei mai puţin decât era prevăzut.
Reprezentanţii mediului de afaceri spun că această situaţie este cauzată, pe de o parte, de o greşeală de proiectare a bugetului, iar pe de altă parte, de ineficienţa Fiscului în colectarea banilor.
Citeşte şi: RECTIFICAREA BUGETARĂ: Tăieri la CCR, ANI şi Preşedinţie, suplimentări la Servicii şi Parlament
• Mihai Ionescu, preşedintele Asociaţiei Exportatorilor şi Importatorilor din România
“Este vorba de modul în care a fost proiectat bugetul. Au mers pe variante prea optimiste. Este primul examen picat de doctorul Ponta şi pupilul său Liviu Voinea. Ceea ce este de mirare este faptul că bugetul, aşa cum a fost proiectat, a fost vizat şi de organismele internaţionale. E inexplicabil cum experţii care vin şi ne dau note au avizat acest buget. E o bilă neagră şi pentru FMI şi pentru Comisia Europeană”.
• Ion Roman, preşedintele Patronatului Întreprinderilor Mici şi Mijlocii Vrance
„Sunt destule domenii care nu sunt impozitate corespunzător şi sunt destule firme care sunt impozitate simbolic. Fiscul nu face o verificare reală. Un exemplu va fi impozitul forfetar. Din calulele noastre, impozitul Grapini fiind mai mare decât impozitul Boc. Formula de calcul nu este una realistă”.
• Petre Răcănel, vicepreşedintele Asociaţiei Patronale Surse Noi de Energie
“Vorbim de economie subterană şi de evaziune fiscală. Pe de altă parte, Fiscul nu a fost eficient şi nu a încasat suficienţi bani la buget. Este adevărat că ANAF a fost în reorganizare şi că s-a făcut disponibilizări de personal”.
Economia României este în creştere. O arată cifrele Institutului Naţional de Statistic