Impozitul pe construcţii speciale ce urmează să fie plătit din 2014 va fi 1,5% din valoarea construcţiei şi va fi calculat, în cazul infrastructurii de drumuri, şi în funcţie de trotuare şi semne de circulaţie, fiind pus şi pe jgheaburi şi piloni antene telefonie mobilă, radio şi tv, instituţiile publice fiind însă scutite de plată.
Impozitul va fi impus atât firmelor româneşti, cât şi celor străine care lucrează în România prin intermediul unui sediu permanent, precum şi firmelor cu sediu social în România înfiinţate conform legislaţiei europene.
Vor fi însă exceptate de la plata acestei taxe instituţiile publice, institutele naţionale de cercetare-dezvoltare, asociaţiile, fundaţiile şi alte persoane juridice fără scop patrimonial, conform proiectului de ordonanţă de urgenţă pentru introducerea impozitului.
Impozitul pe construcţii speciale se va calcula prin aplicarea unei cote de 1,5% asupra valorii construcţiilor existente în patrimoniul contribuabililor la data de 31 decembrie a anului anterior. Se va scădea însă valoarea clădirilor, inclusiv valoarea lucrărilor de reconstruire, modernizare, consolidare, modificare sau extindere pentru clădirile închiriate, luate în concesiune, aflate în administrare ori în folosinţă, pentru care se datorează impozit pe clădiri.
Pe ce se aplică impozitul pe construcţii speciale:
-centrale hidroelectrice,
-staţii şi posturi de transformare,
-staţii de conexiuni,
-centrale termoelectrice şi nuclear-electrice,
-piste şi platforme,
-sonde de ţiţei, gaze şi sare,
-rampe de încărcare-descărcare,
-coşuri de fum şi turnuri de răcire,
-iazuri pentru decantarea sterilului,
-heleştee, iazuri, bazine;
-ecluze şi ascensoare;
-baraje,
-jgheaburi pentru piscicultură,