Documentele, redactate de contele de Montholon cu 19 zile înainte de moartea împăratului francez, aveau un preţ estimat între 80.000 de euro şi 120.000 de euro. Licitaţia a fost organizată miercuri după-amiază la hotelul-restaurant Drouot din Paris de casa Artemisia Auctions.
Aflat în exil pe insula Sfânta Elena, Napoleon şi-a făcut cunoscute ultimele dorinţe, în prezenţa fidelului său general de armată, contele de Montholon, care, datorită faptului că l-a sprijinit pe împărat atât în victorii, cât şi în înfrângeri, a primit o recompensă de 2 milioane de franci. Aşezat pe patul de moarte, ţinând într-o mână o planşă din carton şi înmuindu-şi cu cealaltă mână pana în călimara cu cerneală întinsă de Montholon, care a fost desemnat unul dintre cei trei executori testamentari, Napoleon scria, pe 16 aprilie 1821: "Doresc ca cenuşa mea să se odihnească pe malul Senei, în mijlocul acestui popor francez pe care l-am iubit atât de mult".
Această frază legendară se află la începutul primelor două codicile ale testamentului a fost scos la licitaţie miercuri. Napoleon l-a scris în mai multe etape, între 13 şi 29 aprilie 1821, şi cerut ca documentul să fie deschis "în Europa, în prezenţa tuturor persoanelor care şi-au pus semnătura pe plic". Această declaraţie este urmată de o listă numerotată care include moşteniri în bani, mobilier, bijuterii, argintărie, porţelanuri, arme şi cărţi. Pentru a evita punerea sub sechestru de către britanici, tot ce i-a aparţinut pe Insula Sfânta Elena a fost donat apropiaţilor săi, generalul Bertrand, contele Montholon şi "buna şi draga (sa) mamă", cu condiţia ca niciunul dintre bunurile care i-au aparţinut să nu fie vândut. Istoria licitaţiilor moderne a decis însă altfel.
Pentru aceste documente originale, conservate la Arhivele Naţionale din Franţa, s-au "luptat" o instituţie publică americană, compania Aristophil a lui