Autorităţile anunţă că au fost aduse în ţară 145 de monede de aur dacice, în urma unei misiuni care a durat trei ani şi la care au participat magistraţi de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, ofiţeri de poliţie români şi britanici.
Cele 145 monede din aur dacice recuperate din Marea Britanie au fost emise de regele Koson (cca 44-29 a.C.), unul dintre urmaşii lui Burebista care a controlat o parte a Daciei, inclusiv zona Sarmizegetusa Regia. Dintre acestea, 81 de piese aparţin variantei cu monogramă pe revers, iar celelalte 64 monede fac parte din varianta fără monogramă.
Monedele regelui Koson sunt singurele emisiuni dacice care poartă o legendă scrisă cu caractere greceşti, menţionând numele suveranului care le-a emis. Piesele au fost bătute din aur rafinat provenit din Dacia, în atelierul monetar de la Sarmizegetusa Regia, în jurul anilor 44-29 a. C. Dincolo de valoare materială, mondele spun multe despre viaţa economică, socială sau arta şi religia Daciei în anii care au urmat dispariţiei lui Burebista.
La această misiune de recuperare a pieselor rare au participat magistraţi de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, ofiţeri de poliţie, funcţionari din Ministerul Culturii, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Afacerilor Externe şi experţi de la Muzeul Naţional de Istorie a României, precum şi omologi ai lor din Marea Britanie. Autorităţile vor anunţa mai multe detalii într-o conferinţă de presă care va avea loc la Muzeul Naţional de Istorie a României, în 8 noiembrie.
Până în prezent s-au desfăşurat 11 operaţiuni de recuperare şi repatriere a pieselor aparţinând tezaurelor dacice: brăţări de aur, piese numismatice şi arheologice, din aur şi argint, provenite din zona Sarmizegetusa Regia şi exportate ilegal.
În urma acestor acţiuni au fost readuse în ţară 13 brăţări dacice regale de aur, cântărind 12,633 kg