Mihai Tănăsescu, vicepreşedintele Băncii Europene pentru Investiţii (BEI) constată, într-un interviu acordat Gandul, că în România „campania electorală deja a început”, atrăgând atenţia asupra derapajelor care pot apărea în anul electoral 2014.
În plus, fostul reprezentant al României la FMI admite că autorităţile ar trebui să ţină cont de prevederile Codului Fiscal care stabilesc că orice modificare de taxe şi impozite trebuie făcută prin lege, promovată, de regulă, cu şase luni înainte de data intrării în vigoare a acesteia.
„Anul 2014 este un an electoral şi vedem de pe acum faptul că deja campania electorală a început. Mă uit şi eu din când la televizor şi văd acest lucru. Există poziţii, puncte de vedere care sunt foarte bune, dar politica fiscal bugetară trebuie să fie una coerentă şi care să conducă la două lucruri cumulative, la consolidare fiscală şi la predictibilitate”, atrage atenţia Mihai Tănăsescu, în interviul pentru Gandul,
El avertizează că anul electoral 2014 nu trebuie să aducă o schimbare de sens în politica fiscală şi bugetară.
Despre taxa pe stâlp: „Din păcate, încă avem multe excepţii în Codul Fiscal”
„Cred că pregătirea bugetului pe 2014 - aşa cum a fost ea anunţată de curând, pe care o văd ca pe o politică fiscală bugetară prudentă cu o continuitate a consolidării fiscale, dar cu o alocare mai mare de resurse către investiţii, către noi proiecte - arată un tip de comportament care poate să creeze o anumită stabilitate în perioada următoare”, susţine Tănăsescu, adăugând că o continuitate a politicilor prudente trebuie să fie "un must", un lucru foarte important pentru autorităţi în 2014.
Tănăsescu a vorbit şi despre impactul noilor măsuri anunţate de Guvern. Deşi spune că un calcul aritmetic simplu ar duce la concluzia că introducerea de noi accize la carburanţi şi indexarea accizei cu inflaţia vor con