Spionajul cibernetic intre natiuni a atins niveluri atat de ridicate incat pune in pericol nu doar increderea intre tari, dar si viitorul Internetului insusi.
Afirmatia ii apartine lui Eugene Kaspersky, seful firmei rusesti de securitate Kaspersky Labs. Cu ocazia unei conferinte sustinute in Canberra, capitala Australiei, acesta a precizat ca a fost "foarte surprins" si ingrijorat de amploarea atinsa de spionajul in randul tarilor occidentale, noteaza The Age.
"Spionajul cibernetic nu reprezinta o noutate. Stiam despre acest lucru cu ani in urma, dar nu ma asteptam sa aiba o intindere atat de mare si sa vina din partea a atat de multor natiuni diferite", a spus Kaspersky.
Spionajul baga frica in Marea Britanie - Interzis la tabletele iPad in sedintele de Guvern
El a adaugat ca guvernele se vor indrepta catre propriile lor retele paralele si vor sista investitiile in dezvoltarea Internetului, produselor si serviciilor publice.
"Daca guvernele si companiile ies din Internetul public, investitiile se vor reduce foarte mult. Daca vor migra catre zone separate, ma tem ca Internetul va intra in criza"
Printre tarile care au protestat fata de actiunile de spionaj ale SUA se numara Germania, Franta, Brazilia si Mexic. Mai mult, Brazilia intentioneaza sa adopte o lege prin care companiile globale de Internet ar urma sa stocheze intern datele utilizatorii din aceasta tara.
Scandalul de spionaj: UE contraataca, vrea propriul serviciu de securitate
Cercetarile din cadrul laboratoarelor Kaspersky au confirmat eforturile intense depuse de SUA, Marea Britanie si China pentru a monitoriza alte natiuni. Australia si Rusia au fost implicate, de asemenea, in actiuni de spionaj cibernetic.
Karpersky a mentionat ca virusi cunoscuti precum Stuxnet, care ar fi responsabil de afectarea