Parlamentarii vor să pună ordine în haosul din domeniul sfaturilor pentru slăbit, care vin din partea unor oameni fără niciun fel de pregătire de specialitate. Astfel, aceştia au propus un proiect de lege care înfiinţează profesia de dietetician, acesta fiind singurul în măsură să recomande diete.
Un proiect de lege aflat în dezbatere la Camera Deputaţilor propune înfiinţarea profesiei de dietetician, reglementând astfel o specialitate practicată în prezent de absolut oricine. Dacă proiectul va fi aprobat, dietetician se va numi doar acela care urmează cei trei ani de cursuri de dietetică şi nutriţie din cadrul universităţilor de medicină şi farmacie. "Este o profesie de sine stătătoare, cu studii de specialitate, pentru că este un domeniu destul de complex, nu se poate exercita aşa cum se face la noi, pe baza unor cursuri sau a două cărţi citite. Dacă legea va fi aprobată, nimeni nu va putea recomanda sau prescrie diete folosind titulatura de dietetician. Pacientul sau omul are dreptul să ştie dacă respectivul are studii de specialitate. Consecinţele atunci când dai sfaturi de nutriţie după ureche merg de la absenţa unui rezultat aşteptat până la afectarea stării de sănătate", ne-a declarat Laczko Kinga, preşedintele Asociaţiei Dieteticienilor din România.
Nutriţionişti făcuţi în trei ore de curs
Academicianul Nicolae Hâncu, şeful catedrei de Diabet, Boli de nutriţie şi Metabolism, de la Universitatea de Medicină din Cluj, ne spune că legea este mai mult decât bine-venită. "Pseudonutriţioniştii, cum le zic eu celor care dau sfaturi privind dietele, nu au mesajele cele mai profesioniste, adecvate, şi nu au nicio pregătire, spre deosebire de aceşti dieteticieni care sunt absolvenţi ai unei facultăţi de trei ani. Unii fac chiar masterate în nutriţie şi nu îi poţi compara cu cei care obţin certificate de nutriţionist după un cur