Situat la aproximativ 7 kilometri de Botoşani, lacul din satul Costeşti, comuna Răchiţi a devenit obiectiv turistic atât pentru localnici, cât şi pentru cei care trec prin zona. Asta datorită celor aproximativ 300 de lebede care de ceva vreme poposesc prin zonă.
"În ultimii doi ani s-au mai înmulţit"
Un bătrânel, care locuieşte în satul Costeşti, a povestit că nu este primul an când au parte de asemenea privelişte minunată. Păsările vizitează iazul de câţiva ani buni şi au devenit foarte familiale cu locuitorii din sat.
„Lebedele acestea sunt de vreo şapte, opt ani venite aici şi acum, în ultimii doi ani, s-au mai înmulţit. Pe perioada iernii pleacă, în perioada asta trebuiau să fie plecate, dar cred că păsările simt mai bine iarna când vine decât omul. Este un peisaj foarte frumos, sunt în jur de 300. Copii trec pe malul iazului când vin de la şcoală, le mai dau cornuri. S-au îmblânzit, stau pe lângă oameni când trec pe lângă ele, nu pleacă, nu se sperie”, a spus unul dintre localnicii din zonă pentru Botoșăneanul.
Iarna trecută nu au mai plecat
Specialiştii din cadrul Agenţiei pentru Protecţia Mediului (APM) spun că fenomenul nu este unul neobişnuit. Potrivit acestora, în România sunt păsări migratoare care nu pleacă decât dacă iernile sunt foarte grele
„Nu cred că mai pleacă. Astă iarnă aici au stat, unde sunt ele, pe o bucată care nu a fost îngheţat. Sunt multe, au mai zburat, vin, se duc. Astea care-s mai negre sunt pui, ei până nu năpârlesc la doi ani nu îşi schimbă penele, după se fac albe. Toată vara au stat, cine ştie de ce nu au plecat, se învârte pământul acesta cum se învârte lumea. Le mai dau mâncare, mai vin alţii cu pâine şi le aruncă. E frumos dimineaţa şi cum se aude, ele au un sunet când se cheamă una pe alta''', a mai spus un alt sătean.
Lebedele sunt protejate prin lege şi cei care vor să le vânez