IPP: proiectul „nu exprimă o viziune de dezvoltare sustenabilă cu scenarii de îmbunătățire a calității serviciilor publice”.
Guvernul României a pregătit o Lege a descentralizării, care ar trebui să sporească autonomia financiară a județelor. Dar corespondenta noastră Sabina Fati relatează că legea, pentru care guvernul vrea să-și asume răspunderea în Parlament săptămâna viitoare, ar avea și alte mize.
Pentru început descentralizarea va avea ca efect schimbarea din funcție a tuturor șefilor direcțiilor județene ale diferitelor instituții, ai căror directori răspundeau până acum ministerelor de resort. Urmează o reorganizare totală care va fi făcută în favoarea partidelor din arcul de guvernământ.
Practic, șefii Consiliilor Județene, în special, și primarii în secundar, își vor consolida puterea în defavoarea centrului, ceea ce teoretic, vorbind, ar putea fi benefic, dacă lucrurile ar funcționa corect în România. Numai că la nivel local nu există presă independentă, de pildă, care să constate abuzurile puterii. În plus cumetriile mai mult sau mai puțin transpartinice ar putea consolida în viitor adevărate caste, coordonate de șefii consiliilor județene, ajunși la rândul lor un fel de feudali cu puteri sporite.
Pe de altă parte descentralizarea are la bază câteva realități despre care nu s-a discutat încă suficient, spre exemplu faptul că 25% dintre localitățile din România nu își acoperă decât un sfert din cheltuielile administrative, iar guvernul le-a subvenționat în ultimul an cu peste 65 de milioane de euro. Cheltuielile de acest fel sunt în creștere, fiindcă politicienii români nu vor să recunoască faptul că există prea multe localități: 3200, mai multe decât în Polonia (2800), care are o populație de două ori mai mare decât decât România.
Guvernul România își va asuma răspunderea pentru noua Lege a desce