Dascălii olteni, membri ai Sindicatului Învăţământului Preuniversitar (SIP) Olt, sunt chestionaţi cu privire la formele de protest pe care vor să le organizeze, în perioada următoare. Sindicaliştii au ca opţiuni neîncheierea situaţiilor şcolare pe semestrul I sau blocarea anului şcolar, în cazul în care guvernul nu va aloca 6% din PIB sistemului de educaţie.
Luni, 4 noiembrie, peste 1.000 de membri ai FSE „Spiru Haret” au pichetat, de la ora 11.00, Palatul Parlamentului, acţiunea având ca principal scop determinarea senatorilor şi deputaţilor să aloce 6% din PIB pentru educaţie. Din partea SIP Olt au participat 20 de membri de sindicat.
Cu privire la următorii paşi în calendarul protestelor, sindicaliştii olteni desfăşoară un referendum spre a afla opiniile membrilor de rând. Sindicaliştii SIP Olt ameninţă, printre altele, cu blocarea anului şcolar sau cu neîncheierea situaţiei şcolare la sfârşitul semestrului I.
„În această perioadă, se desfăşoară la nivelul organizaţiilor afiliate FSE «Spiru Haret» un referendum prin care membrii de sindicat urmează să-şi exprime opţiunea în legătură cu viitoarele forme de protest pe care Federaţia le poate organiza. Avem ca opţiuni mitinguri de protest, neîncheierea situaţiilor şcolare la sfârşitul semestrului I, blocarea anului şcolar, grevă de avertisment sau grevă generală”, a declarat Ionel Barbu, preşedintele SIP Olt.
Pe lângă solicitarea de alocare a 6% din PIB, membrii SIP mai cer modificarea Legii Educaţiei Naţionale, o lege pentru salarizarea personalului din învăţământ, debirocratizarea actului educaţional, depolitizarea sistemului de învăţământ preuniversitar, executarea sentinţelor judecătoreşti, deblocarea reală a posturilor didactice auxiliare şi nedidactice, eficientizarea cheltuielilor privind investiţiile în infrastructură.
„Pichetul de luni face parte din acţiunile p