* Coroana cehească s-a depreciat cu peste 4%, ieri
Banca Naţională a Cehiei (Ceska Narodni Banka - CNB) a aprobat, ieri, prima vânzare a monedei naţionale din rezerva proprie în mai mult de un deceniu, provocând o depreciere cu până la 4,4% a coroanei ceheşti (czk) comparativ cu euro, relatează Bloomberg.
Astfel, cursul euro/czk a urcat, în doar patru minute, cu 3,2%, de la 25,79 czk/euro la 26,62 czk/euro, potrivit datelor furnizate de agenţia de ştiri. După o uşoară depreciere, timp de şapte minute, până la 26,5 czk/euro, şi-ar reluat tendinţa ascendentă, atingând un maxim al zilei de 26,97 czk/euro, în jurul orei 15:00.
Potrivit Bloomberg, deprecierea de ieri a coroanei ceheşti este cea mai puternică de pe parcursul unei zile din anul 1999, de când agenţia urmăreşte perechea euro - czk. De asemenea, evoluţia coroanei a fost cea mai slabă dintr-un grup de 31 de monede ale unor economii emergente mai precizează sursa citată.
Oficialii Băncii Naţionale a Cehiei au afirmat, ieri, că intenţionează să intervină astfel încât să ţină cursul euro/czk în jurul valorii de 27 coroane/euro.
Măsura CNB reprezintă o încercare de devalorizare competitivă a monedei Cehiei, care nu va avea, însă, rezultatele dorite, este de părere analistul economic Călin Rechea. "Este o măsură ineficientă, al cărei singur rezultat îl va reprezenta sărăcirea populaţiei locale, având în vedere că la nivel global există o cursă a devalorizării competitive", ne-a declarat domnia sa.
Devalorizarea competitivă cuprinde operaţiunile prin care o ţară încearcă să îşi deprecieze moneda naţională, în vederea creşterii competitivităţii exporturilor, potrivit literaturii de specialitate. Problema cu o astfel de măsură, arată sursa citată, este că încurajează şi alte ţări să procedeze la fel, ducând la un război valutar, care limitează avantajul competitiv astfel dobândit la