Presată să acţioneze mai hotărât pentru a stimula creşterea economică din zona euro, dar recunoscută pentru politicile conservatoare şi excesiv de prudente, Banca Centrală Europeană a redus spre surprinderea majorităţii analiştilor dobânda de refinanţare de la 0,5% la 0,25%, cel mai redus nivel din istoria monedei unice europene. Decizia va duce probabil la devalorizarea euro şi accelerarea inflaţiei, ceea ce va ajuta exporturile şi companiile economiilor mai slabe.
Totodată, BCE a menţinut dobânda de depozit pe care o plăteşte pe depozitele constituite de bănci la 0% şi a redus de la 1% la 0,75% dobânda percepută pentru împrumuturile de urgenţă.
„Wow! Aceasta arată cât de mult s-a schimbat BCE sub ghidajul lui Mario Draghi. Au devenit destul de pro-activi. BCE ştie că reducerea dobânzilor în actuala conjunctură va face doar foarte puţin pentru impulsionarea revenirii economiilor sau în lupta cu deflaţia“, a afirmat Carsten Brzeski, economist la ING, citat de agenţia Thomson Reuters. El crede că prin reducerea dobânzilor BCE urmăreşte slăbirea cursului de schimb al euro.
Euro s-a depreciat la minimul ultimelor şapte săptămâni în raport cu dolarul după ce BCE şi-a anunţat decizia. Toţi în afară de unul din cei 23 de analişti chestionaţi de Reuters săptămâna aceasta se aşteptau ca BCE să menţină dobânza de politică monetară în aşteptarea unei imagini mai clare a cursului inflaţiei. Anterior deciziei, euro se afla în creştere.
Draghi este un bancher italian şcolit în SUA, ţară a cărei bancă centrală a redus de mult dobânzile la aproape zero şi injectează zeci de miliarde de dolari în economie în fiecare lună pentru a impulsiona creşterea.
În iulie, BCE a sugerat că va menţine dobânzile „la actualul nivel sau mai jos“ o perioadă prelungită de timp.
Reducerea dobânzii vine după ce inflaţia a decelerat la cel mai redus nivel d