Realizarea interconexiunilor energetice ar putea fi un câştig pentru România dacă se construieşte cablul submarin pentru export în Turcia, dar ar putea avea un impact negativ în cazul în care ţara noastră ar fi inundată de energie ieftină de la celelalte state din jur.
În timp ce Constantin Niţă, ministrul delegat pentru Energie, şi Nuclearelectrica susţin dezvoltarea interconectărilor cu statele vecine ca măsură de viitor pentru a stimula exportul de electricitate din România, oficialii Transelectrica avertizează că România ar putea fi inundată cu energie ieftină, ceea ce ar putea afecta producătorii locali.
România trebuie să dezvolte producţia de energie electrică indiferent dacă în acest moment consumul nu acoperă producţia, a afirmat Constantin Niţă, la Forumul „România 2020: Politici sustenabile pentru energii curate hidro&nuclear“, eveniment organizat de Adevărul Group.
„Trebuie să depăşim acest lucru prin interconectări, cu Moldova, Bulgaria, Ungaria, astfel încat să nu mai fim izolaţi din punctul de vedere al energiei electrice. Trebuie să depăşim această paradigmă“, a afirmat ministrul delegat pentru Energie.
Pe de altă parte, oficialii Transelectrica avertizează că, cu cât România îşi va dezvolta mai mult interconexiunile cu sistemele energetice ale statelor vecine, există riscul ca ţară noastră să fie inundată de energie ieftină importată din statele din jur, ceea ce ar afecta producătorii locali scumpi.
„Fluxul este bidirecţional“, a afirmat Ciprian Diaconu, membru în directoratul Transelectrica, la acelaşi forum. Diaconu a mai spus că producătorii interni de electricitate ar putea fi afectaţi de aceste importuri. La rândul ei, Carmen Neagu, director executiv la Sparta Matrix Energy, a spus că este un „mit“ că România nu are suficiente capacităţi de interconexiune în domeniul energiei electrice.