Institutul de Psihologie Judiciară adreseaza autorităţilor române un Memoriu prin care solicită recunoaşterea celor 10 drepturi ale copilului ai cărui părinţi au divorţat, necesare pentru prevenirea riscurilor de destructurare afectivă, alienare parentală, ambivalenţă emoţională şi de dezvoltare a unui conflict de loialitate, constatate în aceste cazuri.
“Asistăm cu îngrijorare la ignorarea practicii Curtii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) de către instituţiile cu atribuţii în protecţia drepturilor copilului, precum şi la utilizarea de către părintele căruia i s-a încredinţat custodia copilului sau la care copilul are domiciliul, a prevederilor hotărârilor judecătoreşti ca metoda de coerciţie împotriva celuilalt părinte sau ca instrument pentru obţinerea unor avantaje personale, împotriva interesului superior al copilului, prin indulgenta unui sistem care nu mai corespunde realităţii sociale actuale”, a declarat phih. dr. Laurentiu Ştefan, preşedintele Institutului de Psihologie Judiciară.
Practica Curtii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) a recomandat în mod repetat instanţelor naţionale revizuirea modului de a interpreta dispoziţiile legale în vigoare cu privire la drepturile copilului ai cărui părinţi au divorţat, custodia acestuia şi exercitarea drepturilor şi îndatoririlor părinteşti. Cu toate acestea, chiar după adoptarea noului Cod civil al României şi după modificarea legislatiei privind protectia drepturilor copilului, cele mai multe dintre problemele sesizate si constatate in Romania de catre CEDO au ramas nerezolvate.
Institutul de Psihologie Judiciară solicită autoritatii legislative, executive si judecatoresti din Romania, precum si institutiilor si autoritatilor publice centrale si locale, cu atributii in protectia drepturilor copilului, ca in regim de urgenta sa recunoasca cele 10 drepturi ale copilului a c