Cercul de Electronică al Palatului Copiilor Tulcea a fost înfiinţat încă din anul 1978 şi este condus, tot de atunci, de profesorul de fizică Nicu Dobrescu. Acum sunt înscrişi 70 de copii, cu vârste între 7 şi 18 ani, care vor să înveţe şi altceva în afară de ceea ce li se predă la şcoală. Avantajul acestui cerc al copiilor este că ei pot cunoaşte componentele unor aparate electrocasnice sau ale calculatoarelor, iar, după mai mulţi ani de studiu, le pot repara singuri. Unii dintre elevii acestui cerc, cei mai mari, inovează aparate deja existente care, în funcţie de gradul lor de noutate, pot fi brevetate şi incluse în catalogul naţional al invenţiilor.
Ce îi determină însă pe copii să vină aici? Profesorul Nicu Dobrescu spune că sunt mai multe motive: „Ei vin din mai multe considerente, fie că îi îndeamnă părinții sau bunicii, fie că profesorii le spun la clasă că este bine să vină la acest cerc pentru că învață foarte multe lucruri și își pot face o profesie. Alții vin convinși să se perfecționeze și să se autoeduce. Sunt copii ai liceelor Spiru Haret, Grigore Moisil, Henri Coandă, Anghel Saligny, dar şi de la alte licee, care vin să se perfecţioneze şi sunt pasionaţi de electronică”.
Ce învaţă la cerc…
Tot profesorul Dobrescu povesteşte că elevii sunt familiarizaţi cu componentele unor aparate şi ce ar trebui să schimbe într-un calculator atunci când se strică. Însă, mai mult decât atât, ei învaţă să fie prieteni.
„Ei învață în primul rând să se comporte bine într-o echipă pentru că ei sunt o echipă, ca o mică familie. Învață să socializeze, iar acesta este unul dintre obiectivele noastre. Un alt obiectiv este ca ei să capete noțiunile necesare realizării unor circuite simple electronice. Practic, ei învață din ce sunt compuse, de exemplu, obiectele electrocasnice, cum funcționează acestea și, la final, sunt și perioade când le e