Probele prelevate din lotul de 5 tone retras de la Selgros au ieşit „curate” la analizele de laborator
Chiar dacă 55 de tone de carne de pui provenite de la Avicola Călăraşi au fost retrase de pe piaţă, iar 22 de tone din această carne au fost şi distruse, în mai multe judeţe descoperindu-se că această carne conţinea salmonella, cea de la Braşov era „curată”, potrivit lui Dorin Enache (foto), directorul DSVSA Braşov. În oraşul nostru au fost retrase peste 5 tone de carne de pui provenită de la firma din Călăraşi şi ajunse la hipermarketul Selgros, care a şi reziliat contractul cu Avicola Călăraşi. Carnea de la Braşov fost trimisă la analize de laborator, care au relevat că aceasta nu conţinea salmonella.
Cele 55 de tone de carne de pui infestată cu Salmonella au fost retrase din magazinele din Bucureşti, Prahova, Braşov şi Suceava, a declarat ieri, într-o conferinţă de presă, Vladimir Mănăstireanu, preşedintele ANSVSA. „55,7 tone de carne de pasăre au fost retrase de la comercializare, iar 22,5 de tone au distruse la cererea operatorului. Din cele 14 probe colectate, două conţineau bacterii. La Avicola Călăraşi, pe toate documentele de autocontrol şi cele de control oficial nu a existat niciun buletin pozitiv la Salmonella. Au fost două cazuri de suspiciuni de enferitidis şi infantis. Cea de enferitidis s-a confirmat. Am făcut verificări şi la Avicola Buzău, care a avut contract de prestări servicii cu Avicola Călăraşi, verificările nu au evidenţiat abateri de la legislaţie. Rezultatele au fost negative”, a explicat Mănăstireanu. Potrivit acestuia, cel mai probabil manevrarea necorespunzătoare şi depozitarea în condiţii improprii a dus la contaminarea cărnii de pui de la Avicola Călăraşi cu Salmonella.
Pentru că în cele mai multe judeţe în loturile de carne de la Avicola Călăraşi a fost depistată prezenţa Salmonellei, şeful ANSVSA a avertizat labor