În loc să modernizeze centralralele vitale pentru asigurarea serviciilor de sistem, Hidroelectrica vrea să finanţeze proiecte care nu au valoare energetică mare, a declarat Remus Borza, preşedintele Consiliului de Supraveghere al Hidroelectrica, la la Forumul „România 2020: Politici sustenabile pentru energii curate hidroνclear“, eveniment organizat de Adevărul Group.
El a precizat că Hidroelectrica ar trebui să modernizeze centralele Vidraru, Stejaru, Mărişel sau Răul Mare, care au împreună aproape 1.000 MW din cei aproximativ 6.000 MW ai companiei de stat, şi care asigura majoritatea serviciilor de sistem. Hidrocentralele respective au 40-50 de ani, a mai spus el.
„În 50 de ani, Hidroelectrica nu a găsit bani să modernizeze aceste centrale, dar finanţează OZN-uri ca Tarniţa, Făgăraş-Hoghiz sau Român-Paşcani“, a spus el.
Proiectul de la Tarniţa este vechi de 30 de ani, iar realizarea acestei centrale pe pompaj ar necesită o investiţie de 1,3 miliarde de euro. Amenajările de la Făgăraş-Hoghiz şi Român-Paşcani au fost indicate în timpul insolvenţei drept investiţii cu randament energetic scăzut şi cu alte funcţiuni.
La Făgăraş-Hoghiz urma să se realizeze o a două centrală nucleară, iar pentru Român-Paşcani funcţiunea principala de irigaţii.
Energiile curate, în atenţia experţilor
Oficialităţi de top, specialişti în energie, dar şi consultanţi, bancheri şi reprezentanţi ai pieţei de capital dezbat astăzi principalele tendinţe în sectorul energiilor curate, în sectoarele hidro şi nuclear. Noile politici energetice ale României şi trendurile din acest sector în contextul reevaluării strategiei ţării noastre sunt temele directoare pe care le dezbat astăzi oficialităţi din sectorul de profil şi specialiştii reuniţi la Forumul „România 2020: Politici sustenabile pentru energii curate hidro&nuclear“, org