Guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, a declarat joi că BNR nu şi-a schimbat poziţia în ceea ce priveşte clauzele abuzive numai că aceste cazuri ar trebui judecate de instanţe care înţeleg lucrurile.
'Poziţia BNR nu s-a schimbat deloc. Nu suntem împotriva denunţării clauzelor care se dovedesc abuzive, dar atenţie, hai să vedem care sunt acelea, să le judece curţi, tribunale competente, care înţeleg lucrurile, să nu se ajungă la aberaţii de tip creditul în franci elveţieni este ilegal pentru că nu a prevăzut nimeni că se apreciază francul elveţian şi devine atât de tare şi în loc de x plăteşti 2x rată', a spus Mugur Isărescu.
De asemenea, guvernatorul a amintit că a fost cel care a semnat legea privind clauzele abuzive din 2000.
'Nu uitaţi că acea lege privind clauzele abuzive din 2000 a fost semnată de mine. Că din 2007 noi, cei de la Banca Naţională, am vorbit de multe ori despre clauze abuzive. Unde ne-am despărţit, de direcţia pe care o luase discuţia publică, de abuzul de clauze abuzive. Eu când am auzit, de exemplu, că cineva se gândeşte să fie declarată clauză abuzivă orice contract în franci elveţieni, că a auzit el că prin Croaţia sau în Slovenia a fost un tribunal care a dat un verdict aici, că sunt ilegale. Păi noi uităm faptul că una din condiţiile esenţiale ale intrării în Uniunea Europeană în 2007 a fost liberalizarea totală a contului de capital? Acesta înseamnă că în România puteai să te împrumuţi şi în yeni japonezi', a explicat Mugur Isărescu.
Dispoziţiile privind clauzele abuzive din contractele încheiate între profesionişti şi consumatori, modificate prin Legea nr.76/2012 pentru punerea în aplicare a Legii nr. 134/2010 privind Codul de procedură civilă, au intrat în vigoare de la 1 octombrie 2013.
Aceste dispoziţii se referă la posibilitatea reprezentanţilor îm