NATO desfășoară cel mai mare exercițiu militar din ultimii șapte ani, în această săptămână, în țările baltice și Polonia, dar insistența cu care susține că pregătirea este menită să întărească apărarea față de un posibil atac al Rusiei nu a convins Moscova, relatează Reuters. Sursa: Reuters
NATO spune că exercițiul în care sunt implicați 6.000 de soldați ai alianței și din state ne-membre, precum Suedia, Finlanda și Ucraina, se bazează pe un scenariu fictiv, în care trupele dintr-un stat imaginar, Bothnia, invadează Estonia, într-o criză declanșată de competiția pentru resursele energetice și colapsul economic.
Dar oficialii ruși consideră că acest exercițiu, care are loc la granița vestică, le confirmă temerile legate de expansiunea NATO, după Războiul Rece, care face ca aliații să-și încordeze mușchii în vecinătatea Moscovei.
Antrenamentul vine la puțin timp după manevre ample ale rușilor alături de Belarus, în septembrie, exerciții care au alarmat micile state baltice, deși NATO insistă că nu există nicio legătură cu acestea.
NATO, cel mai mare exerciţiu militar din ISTORIE
Unii diplomați ai NATO sunt îngrijorați de planurile Rusiei de a crește semnificativ cheltuielile de apărare, în timp ce majoritatea bugetelor țărilor occidentale au scăzut, din cauza problemelor economice.
Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a spus că exercițiul, numit Steadfast Jazz, nu este menit să transmită niciun semnal niciunei țări în particular. „Sigur că este un semnal către oricine ar avea intenția de a ataca un aliat al NATO, dar nu mă aștept ca Rusia să aibă intenția de a ataca aliații NATO, așa că rușii nu ar trebui să fie îngrijorați. Putem spune că este un semnal pentru toți cei interesați”, a spus Rasmussen, într-o conferință de presă în Letonia.
Rusia și NATO au căzut de acord să trimită re