Carnea de pui infestată cu salmonella şi comercializată în magazine,supermarket-uri şi hypermarket-uri a fost retrasă de la vânzare,însă cazul ar trebui să ne dea de gândit. Ce putem face pentru a ne proteja sănătatea? S-o preparăm corect! Nutriţionistul Corina Zugravu ne spune cum se pregăteşte corespunzător carnea de pui la cuptor, la rotisor, cum se fierbe şi se prăjeşte. Uite la ce să fim atenţi!
Carnea nu trebuie spălată!
Carnea nu se spală! Altfel, stropii de apă care se scurg pot ajunge pe vasele din apropierea chiuvetei, pe pereţi, chiar şi pe buretele de bucătărie. Aşa contaminezi obiectele din jur.
Evită contaminarea încrucişată!
Dacă nu prepari imediat carnea, depoziteaz-o în frigider. Pune-o într-un recipient acoperit şi departe de alte alimente. Dacă nu, rişti ca zeama care se scurge să contamineze legumele, fructele, brânzeturile etc. Iar acestea, odată consumate, te pot îmbolnăvi grav. De asemenea, carnea se tranşează cu un cuţit pe care nu-l foloseşti apoi la tăiatul legumelor decât după ce îl speli. După ce tai puiul pe blatul de lemn, acesta se spală foarte bine înainte de a fi din nou folosit!
Cum se prepară corect?
Carnea trebuie tratată corespunzător termic pentru a evita îmbolnăvirile. Asta, pentru că la temperaturi înalte sunt distruse toate bacteriile şi microbii.
Carnea fiartă este cea mai sigură. Fără să speli carnea înainte, aceasta se porţionează şi se pune într-o oală cu apă rece. Ea trebuie să fiarbă până când se pătrunde foarte bine, iar temperatura apei este recomandat să fie peste 80˚C. Dacă o fierbem, nu vom avea probleme de sănătate. Este cel mai sigur mod de a prepara carnea. Iar dacă avem copii mici, cu atât mai mult devine obligatoriu!
Prepară la cuptor, în pungă. Dacă dorim să preparăm puiul la cuptor, e indicat să-l verificăm din când în când. Pulpele şi pieptul trebui