News Legea urmareste implementarea unui cadru legislativ in masura sa asigure conlucrarea eficienta a sectorului public si sectorului privat pentru realizarea de proiecte de investitii publice.
Parteneriatul public privat vizeaza atat atenuarea presiunii imediate asupra finatelor publice prin realizarea unor proiecte publice, intr-o prima etapa, cu finantare privata, cat si cresterea eficientei serviciilor publice ca urmare a valorificarii expertizei din sectorul privat. Pe de alta parte, participarea sectorului public in cadrul unui proiect poate oferi garantii importante in structura modelului financiar, inclusiv sub aspectul integrarii unor importante beneficii sociale sau de mediu in cadrul proiectului.
„Contractele de parteneriat public-privat pot implica, dupa caz, finantarea, constructia, renovarea, gestionarea sau intretinerea unor bunuri prin intermediul carora se pun la dispozitia publicului anumite servicii publice. In plus, combinarea capacitatilor si resurselor publice si private poate contribui la procesul de relansare economica” a declarat senatorul PSD Doina Federovici.
Legea reglementeaza incheierea si derularea parteneriatului public-privat, avand ca obiectiv imbunatatirea si clarificarea cadrului legislativ aplicabil proiectelor de investitii publice. Domeniul de aplicare al legii permite delimitarea de domeniul de aplicare al Ordonantei de urgenta a Guvernului nr 34/2006, precum si diferentierea intre concesiune si parteneriat public-privat.
Principalele modificari avute in vedere vizeaza modul de initiere al proiectului de parteneriat public-privat, modul de finantare a investitiilor, parteneriatul public privat institutional si cel contractual, modul de constituire a societatii de proiect, posibilitatea utilizarii fondurilor publice si a celor europene, regimul bunurilor si regimul garantiilor ce pot fi