Optimism moderat înainte de discuţiile dificile de la Geneva. Iranul şi marile puteri se reunesc pentru a negocia un acord privind programul nuclear controversat al Teheranului. Dosarul nuclear nu e totuşi “imposibil de rezolvat”, spune şeful diplomaţiei de la Teheran.
Puterile lumii se întâlnesc astăzi şi mâine la Geneva pentru o nouă rundă de discuţii pe marginea dosarului nuclear al Iranului, problema care a dus la îngheţarea relaţiilor cu Occidentul. Vestul acuză Teheranul că întregul program are scop militar, cu alte cuvinte că Iranul încearcă să obţină arma nucleară, în timp ce iranienii neagă vehement şi susţin că scopul este unul civil - producerea de energie. Acum, ministrul de Externe iranian, Javad Zarif, spune că discuţiile cu europenii şi americanii vor fi dificile, dar că “zidul neîncrederii creat de Occident” poate fi surmontat, relatează BBC.
În runda precedentă de negocieri, propunerile formulate de Occident au fost clare şi deschise: Iranul ar trebui să oprească îmbogăţirea uraniului până la 20% , să-şi închidă situl nuclear de la Fordo şi să exporte stocurile de uraniu îmbogăţit până la 20% pe care le are deja.
Iranul a refuzat până acum aceste solicitări şi din acest motiv negocierile nu au dus nicăieri.
Acum, puterile lumii revin la masa discuţiilor cu o solicitare mult mai vagă: aceea ca Iranul “să nu meargă înainte” cu programul nuclear. Ce înseamă asta exact nu se ştie, dar formularea e deliberat ambiguă pentru a da ambelor tabere mai mult spaţiu de manevră.
Într-o afirmaţie făcută la televitziunea iraniană joi, ministrul Javad Zarif a indicat că politica ţării sale este de a nu căuta să obţină arma nucleară.
Înainte de începerea negocierilor, un înalt oficial din administraţia americană a indicat că Washigntonul doreşte ca Teheranul să fie de acord cu un prim pas concret în direcţia blocării programul