Pictorul simbol al poporului dintre Prut şi Nistru. Astfel a fost numit Mihai Grecu în cadrul unui vernisaj comemorativ la Muzeul Naţional de Artă.
Expoziţia, care conţine opere ale maestrului mai puţin cunoscute publicului, va fi deschisă până pe 8 decembrie, transmite IPN.
Ministrul Culturii, Monica Babuc, prezentă la vernisaj, a spus că tabloul „Băiatul cu boii”, semnat de Mihai Grecu, este o artă excepţională, reprezentând povara bunătăţii noastre. Toată creaţia maestrului este fascinantă. Diversitatea metodelor cu care a lucrat îi lasă loc pentru un viitor îndelungat în istoria artelor, a subliniat oficialul.
Directorul Muzeului Naţional de Artă, Tudor Zbârnea, a spus că cele 20 de tablouri expuse sunt luate din colecţiile personale ale familiilor Grecu şi Peicev. Iar preşedintele Uniunii Artiştilor Plastici, Ghenadie Jalbă, a remarcat că lucrările sunt excepţionale, atât din punct de vedere filozofic, cât şi ca pictură. „Expoziţia permite să constatăm unde suntem şi ce devenim”, a menţionat Ghenadie Jalbă.
Pictorul Dumitru Peicev a amintit că primii paşi în pictură i-a făcut sub îndrumarea maestrului Grecu. Acesta, decenii la rând, a demonstrat că există pictură nouă şi în republica Moldova, nu doar în România. Pictura sa a fost apreciată şi de criticii de artă ruşi.
Scriitorul şi deputatul Ion Hadârcă a spus că Mihai Grecu a fost unul din generatorii Mişcării de eliberare naţională. Pe lângă opera în sine, maestrul avea şi calitatea de a transmite valori de la pictura universală la cea naţională.
Tamara Grecu, fiica maestrului, a spus că Mihai Grecu a fost un pictor european, cunoscut atât în vest cât şi în est. Expoziţia la la Muzeul Naţional de Artă marchează 15 ani de la trecerea în nefiinţă a artistului plastic, în 1998.