Din cauză că piaţa românească se contractează an de an, companiile româneşti de construcţii devin din ce în ce mai interesate de contractarea unor lucrări externe, destinaţiile vizate în perioada actuală fiind nordul Africii, Orientul Mijlociu, Rusia sau Asia Centrală, a declarat Cristian Erbaşu, preşedintele Patronatului Societăţilor din Construcţii (PSC).
Firmele româneşti care sunt suficient de mature pot deveni competitive chiar şi pe şi piaţa europeană, a mai spus el.
„Ce lipsea firmelor româneşti în anii '90? Tehnologie - n-aveau acces la noile echipamente - finanţe şi management. În prezent sunt câteva firme mari care au câmpuri de utilaje, bănci care le susţin pentru că au bonitate şi care şi-au făcut echipe de management. În noile condiţii, mai ales de criză, chiar în ţări precum Franţa, Germania sau Belgia se caută variante mai ieftine“, a declarat Erbaşu, citat de Mediafax.
În acest moment, un număr de până la zece firme, din cele câteva sute care fac parte din PSC, au încheiat contracte externe, neexistând însă o statistică oficială la nivelul întregii pieţe.
Pe aceeaşi temă
INS: Companiile estimează creşterea activităţii în industrie, stagnare în comerţ şi servicii şi scădere în construcţii
Managerii companiilor se aşteaptă pentru perioada octombrie - decembrie la creşterea activităţii în industria prelucrătoare, la stagnare în comerţ şi servicii şi scădere în construcţii, în raport cu cele trei luni anterioare, a anunţat luni Institutul Naţional de Statistică (INS).
Românii au finalizat în fiecare zi construcţia a câte 92 de locuinţe în primul semestru. Cei de la sate construiesc mai mult decât cei de la oraş
Numărul locuinţelor finalizate în primul semestru al acestui an este mai mare cu aproape 800 de unităţi faţă de aceeaşi perioadă din 2012, fiind construite 16