Rata şomajului din Statele Unite a crescut la 7,3% în octombrie, de la 7,2% în septembrie, minimul ultimilor 5 ani, dar numărul angajaţilor din economie a urcat cu 204.000, cu mult peste estimările analiştilor, semn că angajatorii sunt optimişti cu privire la perspectivele economice.
Media estimărilor economiştilor contactaţi de Bloomberg anunţa o creştere cu 120.000 a numărului de angajaţi din SUA. În septembrie, numărul angajaţilor a urcat cu 163.000.
Evoluţia relevă un impact sub aşteptări al suspendării parţiale a activităţii guvernului federal în perioada 1-16 octombrie, în contextul impasului politic de la Washington privind bugetul şi plafonul datoriei de stat.
Datele ar putea influenţa de asemenea decizia Rezervei Federale a Statelor Unite privind reducerea programului de relaxare cantitativă - stimularea activităţii economice prin preluarea de obligaţiuni de pe piaţa secundară în cuantum de 85 miliarde de dolari pe lună.
"Economia nu merge atât de slab precum cred unii în trimestrul al patrulea. Piaţa muncii trece printr-o etapă de ameliorare lentă", comentează pentru Bloomberg economistul şef al Deutsche Bank Securities, Joseph LaVorgna.
Numărul angajaţilor a crescut în SUA în toate sectoarele cheie ale economiei, de la industria prelucrătoare la retail şi servicii hoteliere.
Creşterea numărului de angajaţi din economia americană a depăşit chiar şi cele mai optmiste prognoze. Şomajul mai mare pare motivat în principal de ieşirile din câmpul muncii, adică de micşorarea bazei de raportare.
Rata de participare la forţa de muncă a scăzut la 62,8%, cel mai redus nivel din ultimii 35 de ani, faţă de 63,2% în septembrie.
Suspendarea parţială a activităţii guvernului a trimis în şomaj tehnic, în perioada 1-16 octombrie, aproximativ 800.000 de angajaţi, care vor primi însă salariile din urmă.
Departam