Este o primă concluzie pe care au tras-o majoritatea celor care au luat parte la cea de-a doua vizită pe care a făcut-o ministrul delegat pentru Ape şi Păduri, Lucia Varga în judeţul Bistriţa-Năsăud. Programul a fost unul consistent, Lucia Varga vizitând două firme de renume din domeniul prelucrării lemnului, SC Silvania Internanţional din Lunca Ilvei şi SC Star Gate srl din Ilva Mică, administrate de Emil Iugan, respectiv Traian Larionesi. De asemenea, demnitarul liberal a mai vizitat pepiniera celor de la Silvania Internaţional şi s-a întâlnit cu oameni de afaceri, şefi de ocoale silvice private şi de stat, parlamentari, primari şi şefi ai administraţiei judeţene la pensiunea „Decorale” din oraşul-staţiune Sângeorz Băi. De la întâlnire nu a lipsit prefectul de Bistriţa-Năsăud, Ioan Ţintean. -AA+A
Ministrul Apelor şi Pădurilor arată Varga angajaţilor de la ocoalele silvice. Noul Cod Silvic vrea să oprească masacrul pădurilor „Implementarea noului Cod Silvic va fi extrem de grea”
Este afirmaţia ministrului delegat pentru Ape şi Păduri făcută în faţa celor strânşi la dezbatarea de la Sg. Băi. Lucia Varga a afirmat tranşant că în ultimii ani din pădurile României au fost tăiaţi peste 200.000 de metri cubi de lemn în mod ilegal: „ E vorba, aşa cum bănuiţi de un furt sistematic, iar asta, trebuie spus chiar şi cu sprijin politic”.
Ea şi-a exprimat speranţa ca noul Cod silvic să fie aprobat până la sfârșitul anului după care timp de o lună sau două se va pune în dezbatere publică pachetul legislativ pentru susținerea industriei mobilei și industriei de prelucrare a lemnului.
Principiile codului Varga
Ministrul Varga a subliniat faptul că viitorul cod are la bază un număr de patru principii: trecerea de la vânzarea lemnului estimat, din pădure, la vânzarea lemnului măsurat, din rampe şi depozite, prin care se va realiza "o valorificarea econo