Multe studii atrag atenţia asupra pericolului de îmbolnăvire la care ne expunem consumând des carne roşie. Totuşi, această carne conţine fier şi proteine esenţiale. Specialistul nostru ne spune când apar riscurile pentru sănătate.
Carnea roşie este consumată de oameni din timpuri străvechi şi a contribuit, prin aportul de fier şi proteine, la progresul fiinţei umane.
Totuşi, este un aliment care trebuie consumat din când în când, în cantităţi moderate şi în „compania“ altor alimente, precum salatele, care să îi completeze aportul de elemente nutritive.
Medicul Corina Zugravu este de părere că un consum moderat de carne roşie nu poate fi responsabil de pericolele pentru sănătate amintite în numeroase cercetări ştiinţifice, care o asociază cu apariţia unor boli precum cancerul şi afecţiunile cardiace.
Previne anemia
Carnea roşie este un bun antianemic, fiind bogată în fier, cupru, zinc şi alte minerale esenţiale. Fierul este recomandat în special persoanelor în vârstă, femeilor însărcinate sau celor aflate în convalescenţă, pentru că poate combate anemia.
De asemenea, cantitatea de fier din carne - 100 de g de carne slabă de vită conţine 2,7 mg de fier - regenerează celule roşii, care transportă oxigenul de la plămâni la ţesuturi şi dioxid de carbon înapoi la plămâni.
Zincul ajută la menţinerea sănătăţii pielii şi a sistemului imunitar, iar datorită complexului de vitamine B, carnea ajută la menţinerea sănătăţii celulelor nervoase şi a fluxului normal de sânge.
Atenţie! Dacă renunţi la carne, spune nutriţionistul Corina Zugravu, este posibil să te confrunţi cu o uşoară anemie. Medicul îţi va recomanda, în acest caz, suplimente cu fier.
Când poate favoriza apariţia cancerului
Beneficiile aduse de carnea roşie pentru sănătatea sunt puse pe seama bogăţiei de proteine, care sunt esenţiale pent