Crestinii marcheaza, vineri, Sarbatoarea Soborului Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavriil, informeaza Agerpres. Sursa imagine: brasov.net
Initial, cultul ingerilor era asimilat credintelor pagane si eretice, acestia fiind cinstiti impreuna cu soarele, luna si stelele, pe care le socoteau ca au suflet viu. Erau, in vremea Sfintilor Apostoli, eretici care se laudau cu mandrie ca urmeaza ingerilor prin infranare si prin viata lor cea curata si invatau a se da aceeasi inchinaciune ingerilor ca si lui Dumnezeu. De asemenea, existau altii care considerau ca ingerii sunt mai presus de Hristos.
Biserica crestina a inlaturat o astfel de credinta ratacita a inchinarii la ingeri, instituind dreapta credinta si vrednica cinstire a praznuirii sfintilor ingeri ca slujitori ai lui Dumnezeu si pazitori ai neamului omenesc. Astfel, chiar si in locurile unde astfel de erezii erau destul de puternice a inceput a se savarsi cu dreapta marire praznuirea soborului ingeresc, zidindu-se biserici mari in numele Sfantului Arhanghel Mihail, capetenia ingerilor.
Praznuirea Soborului Sfintilor Ingeri s-a ales in a opta zi a lunii noiembrie, care este a noua dupa luna martie - ce este intaia de la zidirea lumii - spre inchipuirea numarului cetelor ingeresti, in numar de noua, pe care le-a numarat Sfantul Dionisie Areopagitul, ucenicul Sfantului Apostol Pavel. Ultima dintre acestea este treapta Incepatoriilor, Arhanghelilor si Ingerilor, care, dupa cum zice si Sfantul Maxim Marturisitorul, "aceasta este ierarhia cea mai de jos si mai aproape de noi".
Dintre acestia, primii se numesc Incepatorii, pentru ca sunt mai mari peste ingerii cei mai de jos, randuindu-i spre implinirea dumnezeiestilor porunci. Lor le este incredintata indreptarea a toata lumea si pazirea imparatiilor si a domniilor, a neamurilor si a limbilor. Fiecare imparatie, neam si limba are pazitorul si