Românii s-au tratat scump în străinătate, unii dintre ei chiar pe datorie. Aşa a ajuns statul român să aibă datorii de milioane de euro altor ţări, pentru tratamente medicale.
Circa 168 de milioane de euro era datoria României la sfârşitul anului trecut pentru servicii medicale. Operaţiile şi tratamentele în străinătate, pe baza formularelor europene sau a cardului european de sănătate, au adunat datorii la bugetul Ministerului Sănătăţii egale cu aproape 8% din bugetul total pe anul acesta.
Cinci ţări au fost preferatele românilor atunci când a venit vorba de tratamente medicale şi aceste state ar trebui să primească din partea Ministerului Sănătăţii aproape 140 de milioane de euro pentru serviciile oferite cetăţenilor români. Cei mai mulţi bani trebuie să-i primească spitalele şi clinicile din Germania şi Franţa.
Anul acesta, însă, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) nu îşi permită să plătească nici măcar un sfert din totalul datoriilor acumulate. Doar 33 de milioane de euro vor fi folosite pentru a mai stinge din datorii.
Preţurile din spitalele străine au făcut ca tratamentele românilor să atingă cifre astronomice. De exemplu, o operaţie de glaucom la Spitalul General din Viena costă 7.403 de lei, un RMN de coloană vertebrală fără substanţă de contrast costă, într-un cabinet medical de radiologie din Germania, 1.032 de lei, iar pentru 15 şedinţe de radioterapie la Institutul de Oncologie St. James din Marea Britanie un român plăteşte echivalentul a 49.581 de lei.
Citeşte mai multe despre: tratament in strainatate romani tratati in strainatate datorii tratamente strainatate
Românii s-au tratat scump în străinătate, unii dintre ei chiar pe datorie. Aşa a ajuns statul român să aibă datorii de milioane de euro alto