Ne place ideea unei case de lemn. Admiram asemenea constructii la munte sau in calatoriile noastre in strainate. Dar daca am avea de ales, cei mai multi dintre noi am paria pe varianta de caramida. De unde vine reticenta si ce spun producatorii?
Comparativ cu o constructie traditionala, o casa de lemn are cateva avantaje semnificative: pretul mai mic si perioada redusa de constructie, confortul termic ce nu face necesara izolarea exterioara, riscul scazut in caz de cutremurului si chiar sustenabilitatea din punct de vedere ecologic.
Totusi, mentalitatea romanilor este inca una inchistata la acest capitol. Spre deosebire de occidentali, care adopta trendul constructiilor din lemn ca pe un stil de viata, romanii nu au incredere in acest material inca.
Cu toate acestea, exista constructori de case de lemn optimisti. Dupa 10 ani de construit case cu structura de lemn in tarile din Europa de Vest, din aprilie anul acesta constructorul roman Honeywood s-a decis sa isi concentreze atentia si asupra pietei romanesti.
"Cum decizia de cumparare a unei case ia mult timp, noi ne-am propus ca in acest an sa ne anuntam prezenta si sa incepem sa construim efectiv de anul viitor", a spus pentru DailyBusiness.ro Razvan Cazacu, fondatorul firmei.
Cu toate acestea, au ridicat deja o locuinta la marginea Bucurestiului si se afla in plin proces de constructie a unei case complet ecologice si economice in Bacau. Casa de la marginea Bucurestiului are o suprafata de aproximativ 300 mp, iar cea din Bacau va avea o suprafata de 500 mp. Costul total al investitiei pentru cea din urma, care cuprinde instalatii de generare a curentului electric de ultima generatie, este de peste 500.000 euro.
Intrebat cate case se asteapta sa vanda anul viitor in Romania, Razvan Cazacu a spus ca decizia de cumpararea a unei case necesita ti