În secolul al XIX-lea, rolul femeii în societate era aproape inexistent în afara spaţiului familiei şi al căminului, iar majoritatea profesiilor erau dominate de bărbaţi. A fost nevoie de câteva femei curajoase, vizionare şi ambiţioase, care să demonstreze lumii că performanţele se pot face şi purtând o rochie. Asemenea doamne s-au născut şi au trăit şi pe meleagurile Capitalei dâmboviţene.
Sarmiza Bilcescu a fost prima femeie din lume care a obţinut doctoratul în drept, la Universitatea de la Sorbona, Maria Haret-Andreescu a fost declarată ca fiind prima femeie architect din lume, iar Maria Cutzarida a fost prima femeie care a practicat medicina în România. Sarmiza Bilcescu, prima femeie din lume Doctor în drept
Prieten bun cu Brătienii, şef al controlului Ministerului de Finanţe, apropiat de ţărănime şi adorator al locurilor natale de la Muscel, boierul progresist Dumitru Bilcescu şi-ar fi dorit un băiat. Un băiat căruia să-i ofere o educaţie aleasă şi care să urce treptele pe care el nu le-a putut urca. Cu toate acestea, la 27 aprilie 1867, Sarmiza Bilcescu se naşte fată.
Dar Sarmizei nu i-a stat nicio clipă în cale faptul de a se fi născut femeie; mânată de idealurile liberale insuflate în familie şi de exemplul iubitor de artă al mamei sale, ea face performanţe care contemporanilor săi le păreau imposibile pentru o femeie: ajunge să fie prima femeie din lume cu titlu de Doctor în drept, prima femeie avocat din Europa şi iniţiatoare a mişcării feministe. Iar pe lângă toate, Sarmiza Bilcescu va fi şi o mamă excepţională.
Şapte ani învaţă acasă, în locuinţa Bilceştilor de pe strada Sălciilor din Bucureşti, sub instrucţia riguroasă a marelui dascăl Păun, primind îndrumări chiar şi de la Spiru Haret. Frecventează câtva timp Colegiul Sf. Sava şi studiază pianul cu Eduard Wachmann. La 17 ani, la îndrumarea tatălui său, Sarmiza porneş