În ciuda progreselor efectuate de medici, în țara noastră, femeile mor de cancer la sân într-un număr mult mai mare decât în Vest. De vină este lipsa unui program de screening, dar și faptul că puțini dintre doctori știu „să citească” la mamografie cancerele în stadii încă incipiente.
În România sunt diagnosticate anual cu cancer mamar în jur de 6.000 de femei, în timp ce alte 4.000 pierd lupta cu boala. Medicii pun rata mare a mortalității pe seama lipsei screeningului, dar și a accesului dificil la unele metode de tratament, cum ar fi radioterapia. „În Europa occidentală, rata mortalității din cauza cancerului la sân a început să scadă după `90 datorită programelor de screening care au făcut ca boala să fie descoperită în stadii timpurii”, a declarat profesorul Alexandru Blidaru, de la Institutul Oncologic București, în cadrul primei ediții a Congresului Societății de Chirurgie a Sânului.
Ecografia mamară, confundată cu cea de abdomen!
Mamografia rămâne cea mai utilizată metodă de diagnostic, însă șansele ca boala să fie descoperită în stadiu incipient țin și de iscusința medicului radiolog care efectuează investigația. „Sunt nenumărate exemple în care femeile au făcut anual această investigație și nu le-a jutat prea tare, pentru că leziunile foarte mici sunt greu de găsit mai ales în cazul sânilor tineri, care au un țesut foarte dens. Leziunile mici sunt greu și de tratat. Este dificil inclusiv să pătrunzi acolo și ca să faci o puncție pentru efectuarea biopsiei”, a adăugat medicul.
Ecografia mamară este o altă metodă de diagnostic, neiradiantă, potrivită ma ales pentru femeile tinere, sub 40 de ani. „În anii `90, un medic radiolog mi-a întors trimiterea pentru ecografie mamară și m-a întrebat dacă nu cumva e vorba de ecografie abdominală. Pe atunci nici nu se știa de ecografie mamară”, a adăugat profesorul Blidaru.
„Era înainte și după A