România a acumulat datorii de 168 de milioane de euro, reprezentând suma cheltuielilor pentru servciile medicale acordate asiguraţilor pe teritoriul altor ţări din Uniunea Europeană, în SEE şi în Elveţia. În consecinţă, ţări precum Germania refuză acum să-i mai trateze pe români.
Anunţul a fost făcut de Cristian Buşoi, care a precizat că germanii sunt mai restrictivi cu românii care vin să se trateze la ei, atât în baza formularului E112, cât şi cu cardul european, din cauza unei datorii a României către Germania, care, la sfârşitul anului trecut, se ridica la 53,6 milioane de euro, a declarat, preşedintele CNAS, Cristian Buşoi.
Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) avea, la 31 decembrie 2012, datorii de 168 de milioane de euro reprezentând suma cheltuielilor pentru servicii medicale acordate asiguraţilor români pe teritoriul altei ţări UE, în SEE şi Elveţia, cea mai mare datorie fiind către Germania, de 53,6 milioane de euro.
„Din acest motiv, unele ţări sunt neliniştite şi avem informaţii de la pacienţi că atorităţile sunt mai restricive, atât faţă de cei care vin la tratament cu formularul E112 , cât şi chiar faţă de cei care prezintă cardul european de sănătate, ceea ce este îngrijorător”, a explicat Cristian Buşoi.
România a acumulat datorii mari şi către Franţa - 31,9 milioane euro, Italia - 28 de milioane de euro, Austria - 21 de milioane de euro, Spania - 11 milioane de euro, potrivit CNAS.
Din întreaga datorie, CNAS va achita până la sfârşitul anului aproximativ 33 de milioane de euro, Germaniei urmând să-i fie rambursaţi 9 milioane de euro, Franţei - 10 milioane de euro, Austriei - 6 milioane de euro, Belgiei - 2,2 milioane de euro, Italiei - 2,5 milioane de euro, Elveţiei - 1,2 milioane de franci elveţieni.
„Pentru 2014 trebuie să avem prevăzută o sumă mai mare la tratamentele