Reprezentanţii firmelor forestiere din Bistriţa-Năsăud i-au reproşat ministrului Lucia Varga că guvernarea actuală a adus la maturitate "un mostru în procesarea lemnului", creat de mediul politic încă din 2001, ei referindu-se la un concern din Austria, care ar fi favorizat de noul Cod silvic.
Viorel Docea, proprietarul unei firme de prelucrare a lemnului din comuna Coşbuc (judeţul Bistriţa-Năsăud), a declarat, vineri, într-o dezbatere cu ministrul Lucia Varga pe tema noului Cod silvic, că acesta va duce la dispariţia firmelor româneşti şi la favorizarea companiilor străine, dând exemplul concernului austriac Holzindustrie Schweighofer.
"În toată discuţia, cred că se omite un lucru extrem de important, şi anume faptul că mediul politic, începând din 2001, a creat un monstru în România în procesarea lemnului şi, în perioada dumneavoastră, l-aţi adus la maturitate", a spus Docea, aplaudat de participanţii la dezbatere.
Procesatorul din comuna Coşbuc a afirmat că firmele româneşti nu au nicio şansă în faţa unei companii atât de puternice, precum cea austriacă.
"Eu vă întreb: ce-o să facem de la anul noi, când Holzindustrie Schweighofer deschide a treia fabrică? Ce şanse avem noi cu instalaţiile noastre rudimentare, modernizate sau nemodernizate? Ce şanse avem în faţa colosului Schweighofer? Dintre toţi procesatorii din sală cine credeţi că-şi permite să plătească 110 euro pe metru cub de lemn răşinos? Poate că nu ştiţi de presiunea pe care o face Holzindustrie Schweighofer pe toţi agenţii economici din ţară. Această presiune nu are legătură cu Codul silvic. Prin vânzarea masei lemnoase la drum, am pierdut lupta pentru păduri", a spus Docea.
Un alt om de afaceri, Traian Larionesi, de la grupul de firme Frasinul, care deţine mai multe fabrici de prelucrare a lemnului în judeţ, susţine că nu se respectă regulamentul de vânzare a masei lem