Ministrul de Externe, Titus Corlăţean, a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă prilejuită de readucerea în ţară a unor monede dacice, că aceste obiecte de patrimoniu reprezintă "o mărturie a identităţii noastre, a apartenenţei noastre la o civilizaţie de peste 2.000 de ani".
La conferinţa de presă, care a avut loc, vineri, la Muzeul Naţional de Istorie a României (MNIR), au participat Titus Corlăţean - ministrul Afacerilor Externe, Daniel Barbu - ministrul Culturii, Augustin Lazăr - procurorul general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, Dimitrie Bogdan Licu - prim-adjunct al procurorului general al Parchetului de pe Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Ernest Oberländer-Târnoveanu - directorul general al Muzeului Naţional de Istorie a României, Bogdan Tohăneanu - secretar de stat pentru relaţia cu Parlamentul şi Guvernul în cadrul Ministerului Afacerilor Interne şi Robert Marin - ataşat de Afaceri Interne la Ambasada României în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord.
Ernest Oberländer-Târnoveanu a declarat, la conferinţa de presă, că readucerea în ţară a 145 monede de aur (stateri) dacice de tip Koson reprezintă încununarea a trei ani de activitate a unei echipe complexe, la care au participat procurori, ofiţeri de poliţie, funcţionari din Ministerul Culturii, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Afacerilor Externe şi experţi.
"Este un moment fast, pentru că, pentru prima oară, o cantitate atât de mare de patrimoniu exportat ilegal din România se întoarce", a spus directorul general al Muzeului Naţional de Istorie a României. "Anul 2013 a fost un an fast. În iulie, am recuperat 49 de monede din Statele Unite (...) şi la sfârşitul lui iulie din Germania", a completat Ernest Oberländer-Târnoveanu. Acesta a vorbit şi despre jaful arheologic care a avut loc în zona Sarmisegetuza Regia şi care, potrivit inf