Patronatul Societăţilor din Construcţii (PSC), membru al UGIR, a organizat, astăzi, un forum internaţional având ca temă: “Accesul constructorilor şi dezvoltatorilor în piaţa globalizată. Etica şi securitatea afacerilor”.
În cadrul evenimentului, au avut loc dezbateri pe teme complexe dar fundamentale pentru prezentul şi viitorul acestui domeniu: care sunt pieţele locale şi internaţionale cu potenţial de dezvoltare, unde ne plasăm resursele, ce nivel de siguranţă se oferă investitorilor şi constructorilor, care sunt efectele certificării firmelor din construcţii, cum se pot diminua efectele negative ce decurg din participarea la achiziţiile publice, ce instrumente bancare şi facilităţi fiscale sunt disponibile pentru export şi ce modele de coaliţii între antreprenori sunt de actualitate.
“Sunt probleme fundamentale care împiedică să abordăm această nouă piaţă care ar putea fi în afara României, chiar dacă în România sunt şi vor fi foarte multe proiecte în următorii zece ani. Ideea de bază este faptul că pe de o parte trebuie o colaborare strânsă între toţi factorii care se implică într-un astfel de proiect, atât statul prin instituţia Ministerului de Externe, cât şi băncile, ele fiind de fapt baza demarării unor astfel de proiecte în afara ţării”, a declarat preşedintele PSC, Cristian Erbaşu, în deschiderea forumului “Accesul constructorilor şi dezvoltatorilor în piaţa globalizată. Etica şi securitatea afacerilor”.
Preşedintele UEPC, Jose Manuel Galindo Cueva, a spus că globalizarea înseamnă implicit şi colaborare. “Colaborarea este sinonimă cu afacerile”, a precizat Jose Manuel Galindo Cueva.
“Din păcate, şi o spun cu regret, sectorul construcţiilor a fost mai puţin prezent în ultima perioadă în balanţa de încasări externe a României. Faptul că anul acesta, pentru prima dată după 23 de ani, avem o balanţă de plăţi excedentară este un lucru bun,