Secţia de Ştiinţele Naturii din cadrul Muzeului Judeţean Mureş a organizat, în perioada 5 – 7 noiembrie, ediţia a II-a a Conferinţei naţionale de pedagogie muzeală “Realizări şi perspective în domeniul pedagogiei muzeale în muzeele cu specific de ştiinţe ale naturii din România”.
Invitaţi de marcă
Conferinţa a reunit consilieri din Ministerul Culturii, academicieni, cadre didactice de la Universitatea „Petru Maior” din Târgu-Mureş, Universitatea „Hyperion” din Bucureşti, cercetători ştiinţifici şi muzeografi de la instituţii muzeale din România printre care Muzeul Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa” din Bucureşti, Muzeul Naţional Brukenthal din Sibiu, cadre didactice de la unităţi de învăţământ preşcolar, şcolar şi gimnazial precum şi ONG-urile partenere. Comunicăriule ştiinţifice prezentate în cadrul conferinţei au vizat în principal valorificarea patrimoniului muzeal în funcţie de programa şcolară şi asigurarea unei oferte educative alternative sau complementare celei realizate în instituţiile de învăţământ preşcolar, primar, gimnazial, liceal şi universitar.
Organizatorii au pregătit în cadrul conferinţei două momente inedite: lansarea revistei de pedagogie muzeală a Muzeului Judeţean Mureş, Pedagogie muzeală, Ştiinţele Naturii I, prima de acest fel din România precum şi ateliere pedagogice demonstrative, desfăşurate de ONG-uri partenere, Asociaţia Umanitară ,,Pentru un zâmbet de copil” din Târgu-Mureş, Societatea de Micologie ,,Málnássy Lászlό” din Târgu-Mureş, Asociaţia Grupul Milvus din Târgu-Mureş.
Prima revistă de pedagogie muzeală
“Sperăm ca rodul acestei conferinţe să se finalizeze într-un nou volum al revistei noastre de pedagogie muzeală. Anul acesta am valorificat în cadrul revistei pe care am lansat-o în premieră naţională lucrările conferinţei de anul trecut de pe pedagogiei muezeale. Au fost 25 de prezentări în