CIA plateste in fiecare an 10 milioane de dolari catre compania de telefonie americana AT&T pentru a avea un acces la imensa baza de date cu inregistrari ale convorbirilor telefonice, potrivit unui raport aparut in New York Times.
Raportul, care citeaza mai multe surse anonime guvernamentale, spune ca AT&T da CIA inregistrari telefonice despre care agentia crede ca au legatura cu suspecti de terorism din strainatate, arata CNN.
Intelegerea acopera nu numai baza de clienti ai AT&T, ci orice apel care circula prin infrastructura sa. In timp ce unele dintre aceste discutii telefonice sunt catre receptori din strainatate, o parte dintre aceste apeluri sunt facute din Statele Unite catre destinatii aflate tot in Statele Unite.
Pentru ca CIA nu are voie sa spioneze cetateni americani care traiesc in America, identitatile acestora sunt ascunse. In anumite cazuri, FBI poate da permisunea ca AT&T sa livreze date necenzurate.
Conform ziarului NY Times, AT&T s-a oferit de buna voie sa intre in acest aranjament, nefiind obligata de un ordin judecatoresc. AT&T nu a confirmat si nici nu a negat acordul cu CIA, dar a recunoscut ca uneori compania e platita de guvern pentru anumite informatii.
"Ca toti operatorii telecom, noi taxam guvernul pentru pachetele de date pe care le cere de la noi. Nu comentam in legatura cu chestiunile care privesc securitatea nationala", se spune intr-un comunicat al AT&T.
Agentia nationala de Securitate a SUA a interceptat milioane de e-mailuri si convorbiri telefonice ale cetatenilor europeni. Printre persoanele spionate s-au numarat 35 de lideri mondiali, printre care si cancelarul Germaniei Angela Merkel.
Scandalul spionajul american a iesit la iveala dupa publicarea unor documente secrete ale NSA de catre Edward Snowden, fost consultant pentru NSA si CIA.