Cei aproximativ 8.000 de metri patrati din fata Casei Presei Libere au fost reabilitati inainte de ultimele alegeri legislative, costul operatiunii ridicandu-se la 130.000 de euro, informeaza Cotidianul.ro. Sursa imagine: cronicaromana.ro
Banii au fost utilizati pentru achizitionarea de plante, gazon, arbori si arbusti, la amenajarea parcarilor de langa spatiile verzi, dar si pentru forta de munca in sine. Interesant este faptul ca intreaga sursa de finantare a provenit din sponsorizari. Primaria Sectorului 1 a oferit atunci „spre adoptie” spatiile verzi care au nevoie de reabilitare, urmand ca aceasta sa se ocupe de asfaltarea aleilor, de aducerea bancilor si de intretinere.
Expertize tehnice invechite, acte ioc!
Pentru a reduce costurile uriase de constructie (teatrul si casa sindicatelor nu au mai fost ridicate – n.r.), regimul ceausist a colectat fraudulos fonduri de la salariati prin asa-zisa subscriptie publica „benevola”, justificand astfel lipsa banilor din salarii prin oferta celor trei tipuri de tichete valorice, cel mai mare dintre ele fiind de 100 de lei. Comunistii au intins lucrarile constructiei pe parcursul a cinci ani (intre 1952 si 1957), iar rezistenta ei la un eventual seism a fost prima grija a constructorului. Pana in prezent, din intreaga suprafata a Casei Presei Libere, au fost expertizate tehnic impotriva riscului seismic, atentie, doar in anul 1994, corpurile B3, C1, C2 si C3, acestea fiind incadrate in clada de risc seismic II. Despre restul nu se stie nimic. Colac peste pupaza, la ora actuala, RA-APPS nici macar “nu dispune de cartea tehnica a imobilului”, dupa cum ne-a declarat conducerea institutiei, pas fara de care nu poate avea loc o evaluare a elementelor structurale si de instalatii ale cladirii. Iar pentru a putea fi modernizata energetic, cladirea are nevoie de o expertiza tehnica serioasa.
RA-APPS nu ia i