Ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc (foto), a decis brusc, la jumatatea lunii octombrie, sa infiinteze o comisie care va putea initia anchetarea disciplinara a procurorilor si judecatorilor. Este o premiera in justitia din Romania, chiar daca baza legala exista din 2011. Incearca astfel Guvernul sa intimideze magistratii?
Comisia va fi alcatuita din trei membri, judecatori sau procurori, alesi de ministru nu se stie cum. Legea a fost contestata in urma cu doi ani la Curtea Constitutionala, dar sesizarea a fost respinsa. Magistratii se tem ca aceasta comisie va fi folosita de Guvern ca instrument de intimidare si presiune, mai ales ca in ultima perioada au existat numeroase acuzatii aduse procurorilor si judecatorilor de catre unii lideri politici, in frunte cu premierul Victor Ponta, care sustin ca anumite dosare ale colegilor lor de partid sunt, de fapt, dosare politice.
Ministrul Justitiei deschide "sezonul de vanatoare" a judecatorilor si procurorilor
Intr-un comunicat remis presei, Ministrul Justitiei precizeaza ca intreg cadrul legal a fost stabilit in mandatul lui Catalin Predoiu si justifica infiintarea comisiei spunand ca isi doreste sa fie astfel doar "un intermediar" intre pretentii care se adreseaza ministerului, nemultumiti de anumiti magistrati, si Inspectia Judiciara, fara a exista intentia de a se interveni in dosare.
Cu toate acestea, un ministru al Justitiei (om politic) va putea aduce un magistrat in fata Inaltei Curti, in cazul in care el nu este sanctionat disciplinar de CSM.
Dana Girbovan, judecatoare la Curtea de Apel Cluj si membru al Uniunii Nationale a Judecatorilor din Romania (UNJR), explica, intr-un interviu acordat Ziare.com ca exista si alte state in care ministrii Justitiei au asemenea atributii, dar acestia "fie nu si-o exercita in practica, fie o exercita doar in cazuri excep