Modificările și completările aduse Legii șomajului vin atât în sprijinul șomerilor cât și în cel al angajatorilor. Printre cele mai importante se numără recunoașterea și certificarea competențelor dobândite de șomeri pe alte căi decât cele formale, reducerea condiționărilor impuse angajatorilor și stimularea lor în situația în care încadrează în muncă anumite categorii de persoane.
Dacă ești șomer, vrei un loc de muncă însă nu mai găsești un job conform calificării tale pentru care ai documente, poți încerca să te angajezi în alt domeniu, în care să prestezi o meserie pe care ai deprins-o de unul singur. Adică, dacă tu ai fost, de exemplu, laminorist, calificare ce nu mai e necesară în Vrancea, dar te pricepi să văruiești, poți solicita Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) un certificat de competențe profesionale. Potrivit noii legislații, instituția trebuie să îți acorde servicii gratuite de evaluare a competențelor dobândite pe alte căi decât cele formale, astfel încât să-ți fie recunoscută calificarea și în meseria de zugrav.
În momentul de față, AJOFM Vrancea are în evidență 8.038 de șomeri, din care doar 1.942 sunt indemnizați. În cazul în care sunt, printre aceștia, și persoane care se pricep să facă și altă meserie decât cea pe care au prestat-o până au devenit șomeri, pot profita de portița oferită de noua legislație.
Printre noutățile aduse de legea 250/2013 se mai numără și acordarea primelor de mobilitate inclusiv şomerilor de lungă durată, măsură ce ţinteşte stimularea mobilităţii teritoriale în vederea ocupării, prin acordarea primei de încadrare (2 x valoarea Indicatorului Social de Referinţă ISR – 500 lei) şi a primei de instalare (7 x valoarea ISR).
Angajatorilor care încadrează absolvenți, șomeri de peste 45 de ani, persoane cu handicap și șomeri care sunt părinți unici între