Astăzi, 8 noiembrie, credincioşii ortodocşi îi sărbătoresc pe sfinţii Mihail şi Gavriil, cunoscuţi ca şi conducatori ai cetelor de îngeri, având aripi şi purtând săbii, ca simbol al biruinţei, şi sunt călăuze ale sufletelor în drumul acestora spre rai. Se spune că fac trecerea de la venerarea sfinţilor şi a moaştelor la cultul îngerilor. Biserica Ortodoxa îi cinsteşte pe sfinţii ei încă de la înfiinţare şi îi va preţui până la sfârşitul veacurilor. Peste 1,3 milioane de români îşi sărbătoresc onomastica.
Sfântul Mihail este voievodul oştilor cereşti, primul din ceata Sfinţilor Arhangheli, poartă sabie de foc şi are rolul de a păzi legea lui Dumnezeu şi de a birui puterea vrăjmaşilor. Gavriil înseamnă „bărbat-Dumnezeu", este arhanghelul bunelor vestiri. El nu poartă sabie de foc, ci crin, fiind aducătorul veştilor bune.
Sfântul Arhanghel Gavriil este cunoscut credincioşilor ca fiind cel ce a adus din cer pe pământ vestea lui Ioachim şi Anei, că va naşte pe Fecioara Maria, iar la plinirea vremii, tot el a vestit pe aceasta Fecioara ca de la Duhul Sfant ea va naste pe Fiul si Cuvantul lui Dumnezeu. Si tot despre Sf. Arhanghel Gavriil se spune ca, infatisandu-se in vestmant alb, a rasturnat piatra la Mormantul Domnului si a vestit Invierea Domnului Femeilor Mironosite... Si asa in multe randuri in trecut, si noi nadajduim ca si in mai multe chipuri in viitor, Dumnezeu il va trimite cu vesti mantuitoare oamenilor pe pamant, el fiind si numit inger al darului.
Sărbătoarea Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil datează din secolul al V-lea. La inceput, a fost o simplă aniversare a sfinţirii unei biserici a Sfântului Mihail, aceasta fiind ridicată la termele lui Arcadius din Constantinopol. Cu timpul, acest praznic a ajuns să se adreseze şi Sfântului Gavriil, ca apoi să devină sărbătoarea închinată tuturor Sfinţilor Ingeri.
Conform tradiţiei, în ajun