„Codul muncii este ignorat de stat, dar impus mediului privat” (Timpul).
Anastasia Nani de la „Adevărul” observă că 16 judecători s-au înscris în cursa pentru cele trei mandate de membri ai Consiliului Superior al Magistraturii ce vor fi disputate la 22 noiembrie. Printre concurenţi figurează şi magistraţi cu imaginea şifonată, unii fiind vinovaţi de pierderea dosarelor la CEDO. Deşi mulţi au fost implicaţi în scandaluri mediatice sau au fost la un pas de a fi sancţionaţi, cu toţii au dreptul să se promoveze la CSM, susţine Vlad Gribincea, directorul executiv al Centrului pentru Resurse Juridice.
La acelaşi subiect, Svetlana Corobceanu de la „Jurnal de Chişinău” notează că, bunăoară, actualul preşedinte al CSM, Nichifor Corochii, candidează repetat la funcţia de membru al Consiliului, deşi, în primul tur, nu a întrunit voturile necesare. Presa a scris că mandatul de preşedinte al CSM i-a adus lui Corochii premii în valoare de peste 100 de mii de lei şi o pensie mai mare. Totodată, acesta s-a ales şi cu o plată ilegală pentru cazare în municipiul Chişinău în valoare de aproape 129 mii de lei.
Reporterii de la „Jurnal de Chişinău” amintesc că recent Republica Moldova a ajuns într-un top ruşinos: locul şase în lume la capitolul sclaviei moderne din 162 ţări. Pe de altă parte, oficiali şi membri ai organizaţiilor nonguvernamentale consideră că studiul este unul tendenţios şi neprofesionist. De exemplu, Ana Revenco, directorul Centrului pentru Combaterea Traficului cu Fiinţe Umane, constată că cercetarea face trimiteri la rapoarte din 2005–2006, iar cele recente, care arată că Republica Moldova nu este considerată o regiune problematică în contextul traficului fiinţe umane, nu ar fi luate în consideraţie.
„Jurnal de Chişinău” publică istoria unei familii cu cinci copii care stă de doi ani în întuneric şi frig. Tatiana Cătăno