Eugen Sandu este purtător de cuvânt al delegaţiei române prezente în Grupul PPE (Partidul Popular European), post pe care îl ocupă la Bruxelles de cinci ani. Dedicat acestei sarcini cu un umor care-i este propriu, Eugen serveşte adesea de portiţă de intrare şi spre alţi deputaţi români ale căror grupuri nu mai posedă un purtător de cuvânt.
Corespondenta RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghişan
Pasionat de ski şi de ciclism, acest absolvent al Universităţii din Bucureşti ar fi vrut să urmeze apoi o specializare în Relaţii Publice, dar experienţa de pe teren a înlocuit orice pregătire profesională.
Grupul Popularilor Europeni este cel mai numeros şi mai important din Parlamentul European. El numără şi 14 membri români, iar pe toţi aceştia îi păstoreşte un băieţel slăbuţ, vesel şi foarte dinamic, numit Eugen Sandu.
Mereu disponibil, mereu politicos şi corect în relaţia cu deputaţii, dar şi cu presa, Eugen nu spune niciodată "nu". Dacă trebuie să refuze pe cineva, atunci el găseşte mereu o formulă prin care refuzul să devină de fapt o altă formă de ajutor.
Parcursul profesional
Eugen Sandu, proaspăt absolvent al Facultăţii de Filologie din Bucureşti, deţinea în 2007 poziţia de consilier politic la Camera Deputaţilor din Parlamentul României. Acela a fost momentul, spune el, în care s-a gândit să se orienteze spre Bruxelles, iar şansa i-a surâs: "Am avut ocazia să merg printr-un program al Institutului Robert Schuman la Budapesta şi aşa am avut eu primul meu contact cu Europa. Programul se desfăşura în trei locaţii: întâi la Budapesta două-trei zile, după care ne duceau la Bruxelles, unde activam ca stagiari în biroul unui europarlamentar, după care ne duceau să participăm la o şedinţă plenară, la Strasbourg. M-am mutat în Bruxelles în 2008, am fost asistent pentru primii trei ani şi jumătate, chiar patru, după care am dat u