Ministrul delegat pentru Energie, Constantin Nita, a precizat ca isi doreste ca fiecare companie straina care vrea sa intre in sectorul energetic din Romania sa aiba ca partener o firma din Romania.
Insa daca proiectul va deveni realitate, atunci ar putea insemna sfarsitul exploatarii resurselor de acest gen in tara noastra.
"Orice companie straina care vine sa exploateze va trebui sa isi ia ca partener cate o companie romaneasca. De cand am venit la minister am promovat aceasta politica. Romgaz a intrat in cateva perimetre si va intra si in altele", a sustinut ministrul, la Adevarul Live.
Solutia lui Nita pentru exploatarea resurselor de catre straini: Doar daca au parteneri romani
Insa Otilia Nutu, analist la Expert Forum, considera ca propunerea oficialului nu este un potrivita, mai ales daca parteneriatele ar urma sa fie incheiate cu companii detinute de stat, cum ar fi Romgaz.
"Nu e ca si cand s-ar inghesui acum investitorii straini sa vina in Romania si ne permitem sa mai punem conditii, ca sa nu mai zic cum s-au terminat toate PPP-urile (parteneriat public privat - n.red.), fara exceptie, pe care le-a incercat statul roman cu investitorii straini, sa zicem doar din 2007 incoace - Termoelectrica pentru Borzesti, Doicesti, Braila, Isalnita etc; Energonuclear etc. Statul roman are o reputatie proasta pentru ca n-a fost in stare sa gestioneze corect partea lui de obligatii in aceste parteneriate", a spus expertul, pentru Ziare.com.
Care sunt dezavantajele propunerii
De aceeasi parere este si Valentina Ivan, analist la Candole Parteners, care a enumerat dezavantajele acestui proiect.
- deciziile in companie nu sunt luate pe criterii economice, ci din presiune politica;
-managmentul companiei este in mainile unei persoane numita acolo nu pe competente, ci din do