Un lot de 145 de monede de aur dacice de tip Koson, recuperat recent din Marea Britanie, a fost adus in tara si va fi prezentat publicului in luna noiembrie, informeaza Muzeul National de Istorie a Romaniei (MNIR) din Capitala.
Pana in prezent, s-au desfasurat 11 operatiuni de recuperare si repatriere a pieselor mijloace materiale de proba, apartinand tezaurelor dacice sustrase: bratari de aur, piese numismatice si arheologice, din aur si argint, provenite din zona Sarmizegetusa Regia, exportate ilegal (respectiv patru in 2007, una in 2008, una in 2009, una in 2011, doua in 2012 si doua in 2013).
Actiunile de recuperare au avut drept obiect piese de patrimoniu repatriate prin aplicarea Conventiei UNIDROIT sau a Conventiei europene de asistenta judiciara reciproca, din Franta, Elvetia, Germania, Spania, Irlanda, Statele Unite ale Americii si Marea Britanie. Ca urmare a acestor actiuni au fost readuse in tara, urmand a se pronunta in continuare asupra lor instantele de judecata, 13 bratari dacice regale de aur, cantarind 12,633 kg, doua umbones de scuturi de parada regale dacice din fier, decorate cu reprezentari de animale reale si fantastice, 289 de monede de aur si argint, precum si 14 podoabe dacice de aur. Acestora li se adauga alte 142 monede dacice de aur de tip Koson si cinci stateri de aur de tip Lysimachos, emisi in secolele II-I i.e.n., la Tomis si Callatis, un depozit de unelte si arme de fier, precum si 73 de monede de argint si bronz, recuperate de autoritatile judiciare pe teritoriul Romaniei, intre anii 2009 si 2013. (A.D.) Un lot de 145 de monede de aur dacice de tip Koson, recuperat recent din Marea Britanie, a fost adus in tara si va fi prezentat publicului in luna noiembrie, informeaza Muzeul National de Istorie a Romaniei (MNIR) din Capitala.
Pana in prezent, s-au desfasurat 11 operatiuni de recuperare si repatriere